Odp: Nauka francuskiego.

Sposobów na naukę jest mnóstwo, można samemu, można z nauczycielem, można on-line, można z filmów......wszystkie niestety mają tą samą podstawę, czyli trzeba się do tego naprawdę zaangażować i wytrwać przez co najmniej kilka miesięcy.

Jakby co to do pomocy polecam mojÄ… stronÄ™:

www.gramatykafrancuska.pl

Karol

27

Ja uważam, że nawet w nauce języka francuskiego można być samoukiem zresztą chyba jak we wszystkim. Uważam, że trzeba po prostu mieć dużo chęci i determinacji. Wszystko da radę ponieważ właśnie moja nauczycielka od francuskiego mówiła, że ona to sama się tego języka nauczyła bo w szkole miała tylko niemiecki.

28

To prawda można być samoukiem ale to tylko jakby to powiedzieć ''zdaje egzamin'' jeśli faktycznie osoba jest uzdolniona i na samym początku nie potrzebuje żadnego nauczyciela co jak to się mówi by prowadził za rączkę. Ja próbowałam kiedyś sama ogarniać ten język ale bezskutecznie...

29

Witam, ja zacząłem się uczyć z Francuzem, alfabet, wymowa. Teraz korzystam z platformy: clouzot-lingua.pl. Materiały opracowane bardzo dokładnie i przejrzyście. Jest możliwość zadania pytania i uzyskania odpowiedzi od native speaker'a w krótkim czasie. Polecam

30

Podziwiam tych wszystkich samouków bo ja po prostu bym tak nie umiał. Zawsze na początku musiałbym mieć jakiegoś nauczyciela, który by mnie w jakiś sposób właśnie prowadził za rączkę i mnie jakoś motywował. Te pozycję, które polecałaś wyglądają na zdrowe

31

Zdrowe hehe to jak jakaś dziewczyna może być zdrowa OMG : DD ! no ale tak dla chcącego nic trudnego bo taki co się nie stara nie będzie szukał tego jak rozwiązać jakiś problem tylko po prostu będzie szukał wymówek. Ja nie chciałbym na początku się źle uczyć bo błąd podstawowy w nauce powiela się później cały czas..

32

Zajęcia z francuskiego z native speakerem! Już od 40 zł od osoby na kursie. Zajęcia indywidualne od 70 zł za godzinę z dojazdem, via Skype lub w szkole w centrum Warszawy!

http://szkolajezykowawsl.pl/kurs-francuskiego/

33

Ja uczyłem się francuskiego przez kilka lat i yhh okropnie szło! Teraz chciałbym odświeżyć wiedzę, ale totalnie nie wiem jak się za to zabrać... jakieś pomysły?

34

Polecam wszystkim, którzy chcą rozpocząć swoją przygodę z francuskim, i tym bardziej zaawansowanym! Zajęcia z clouzot-lingua.pl są bardzo efektywne. Dzięki materiałom jasno i przejrzyście opracowanym przez native speaker’a nauczyłam się "myśleć po francusku" i wyzbyłam się syndromu "translatora google", który tłumaczy wszystko na polski:) Na blogu jest wiele ciekawych publikacji, a na forum możliwość skontaktowania się z lektorami 24h/dobę. Szczerze polecam i zachęcam, ponieważ jest to wspaniała okazja do poznania zarówno kultury jak i nauki języka od native speaker'a.

35

Dzień dobry
szukam dla mojego klienta z branży motoryzacyjnej osoby z dobrym językiem francuskim, miejsce pracy-Końskie. Osoby zainteresowane zapraszam do kontaktu: natalia.skornicka@lobohr.pl

36

Hej. Podjąłem kiedyś próbę nauki francuskiego, ale trochę mnie to przerosło. Jeśli jest ktoś, kto lubi korzystać z fiszek to polecam swoje (nowe), bo mi się już raczej nie przydadzą jednak. ( http://olx.pl/oferta/fiszki-francuski-k … 8qtVw.html )

37

Może z tego skorzystam bo widać, że trochę ich uzbierałeś a mi się akurat to może trochę przydać ; ) macie jeszcze jakieś dobre sprawdzone sposoby na początek właśnie przy nauce francuskiego ? Bo po prostu nie wiem czy już teraz oglądać filmy francuskie ?

38

O! Jak jeszcze aktualne to tez bym skorzystała:) Chociaż już sobie kupiłam fiszki dla początkujących...Apropo, tutaj http://wkarteczkach.pl/ jest promocja na nie do końca tygodnia, więc jak jesteście w takiej sytuacji co ja (początkujący i zmotywowany:D), to warto się pospieszyć:) Jestem ciekawa jak będzie szło z ta nauką;)

39

Ostatnio niestety zaniedbałam naukę języka angielskiego i po prostu trochę odpuściłam, w szkole miałam dodatkowy ten przedmiot francuski i sobie na niego chodziłam a teraaz już trochęmniej miałam czasu i niestety nie zawsze chodze : (

40

W sumie to bym chciał się nauczyć francuskiego z tego powodu, że mój ojciec pracuję za granicą - mama akurat też tam do niego będzie jechać. Tak chciałbym ten język umieć bo to mi by ułatwiło start i jakoś tak po prostu lepiej jakbym w tym Paryżu umiał francuza..

41

berkisz napisał/a:

W sumie to bym chciał się nauczyć francuskiego z tego powodu, że mój ojciec pracuję za granicą - mama akurat też tam do niego będzie jechać. Tak chciałbym ten język umieć bo to mi by ułatwiło start i jakoś tak po prostu lepiej jakbym w tym Paryżu umiał francuza..

Znasz jakiś inny język, np. angielski. Jeżeli tak możesz zapisać się tam na miejscu do jakiejś szkoły języka francuskiego dla obcokrajowców (najczęściej anglojęzycznych oraz niemieckojęzycznych). Z pewnością większość kadry w takich szkołach to rodowici Francuzi, więc to duży plus.

42

Przy nauce języka francuskiego, podobnie jak i angielskiego dobrze sprawdzają się fiszki. Trzeba tylko dosyć dobrze opanować kwestię wymowy zapisywanych słów, żeby móc prawidłowo odczytywać słowa zapisane na fiszkach. Taki sposób jest wtedy bardzo efektywny.

43

Ja swojÄ… przygodÄ™ z jÄ™zykiem francuskim dopiero zaczęłam,wiec życzÄ™ sobie i wszystkim aktywnym na forum wytrwaÅ‚oÅ›ci w nauce, Polecam pozycjÄ™ ,,Francuski 15 minut dziennie wydanÄ… przez PWN. Książeczka opiera sie na wizualnej metodzie nauki. PodrÄ™czny format sprawia zaÅ›, że możesz jÄ… mieć zawsze przy sobie. Uczy niezbÄ™dnych zwrotów  i sÅ‚owek, zasady gramatyki podane sÄ… w formie ciekawostek

44

Hej, od zawsze chciałam się nauczyć języka francuskiego ale nie miałam nigdy na to czasu. Może znacie jakieś fajne kursy internetowe gdzie mogłabym się nauczyć tego pięknego języka. Przeglądnęłam kilka ofert i ta wydaje się być fajna http://www.berlitz.pl/pl/kursy_dla_doroslych/eberlitz/ jeśli macie jakieś kursy z których korzystaliście to dajcie znać. Pozdrawiam

45

Zawsze chciałem nauczyć tego języka. Brzmi bardzo ładnie, ponoc jest przydatny, ale wymowa słów jest dla mnie istną katorgą.

46 (edytowany przez Bartello 2016-02-18 23:32:06)

Mi jakoś samodzielna nauka słabo szła, zwłaszcza jeśli chodzi o wspomnianą przed chwilą wymowę. Dopiero gdy trafiłem na dobrą szkołę (Akademia Językowa w Gdyni) to ruszyło we właściwą stronę. Warto się przyłożyć, trzymam za Was kciuki! smile

47

Ja trzeci rok uczę się francuskiego i muszę przyznać, że jakoś nigdy nie miałam jakichś większych problemów z wymową. Za to ogarnięcie tych wszystkich czasów i ogólnie gramatyka jest straszne.

48

Do nauki słownictwa od podstaw polecam aplikację mobilną MultiSłówka. Niewielki wysiłek, a można zapamiętać sporo nowego słownictwa smile Do pobrania za darmo w Google Play

49

Uwielbiam FrancjÄ™ i wszystko, co jest zwiÄ…zane  z tym krajem...Wiele osób uważa, ze jÄ™zyka francuskiego nie da siÄ™ nauczyć, bo jest trudny. Ja siÄ™ z tym absolutnie nie zgadzam. Pierwsze kroki stawiaÅ‚am w szkole, ale poziom nauki pozostawiaÅ‚ wiele do życzenia. Dopiero w szkole Å›redniej odkryÅ‚am piÄ™kno tego jÄ™zyka. Przez kilka lat dodatkowo chodziÅ‚am do Empik School, gdzie perfekcyjnie nauczyÅ‚am siÄ™ francuskiego, a ostatecznie szlifowaÅ‚am jÄ™zyk we....Francji. ByÅ‚am już tam kilka razy i pojadÄ™ jeszcze nie raz smile))

50

tylko lekcje prywatne pomogÄ… w tym

helpful hints