26

Odp: Nauka angielskich zwrotów ze słownika

Już lepsza taka metoda niż tylko narzekanie, że się języka nie umie o. OO Chociaż są bardziej skuteczne metody nauki języka a według mnie to zdecydowanie lepszym takim pomysłem jest znalezienie jakiegoś słówka po angielsku np. exception i ułożenie z nim jakiegoś 1 zdania

27

Z tym zdaniem muszę tego spróbować bo chyba sami oceńcie co, że właśnie przez to człowiek najbardziej zapamiętuję jakieś słówko. Jak np miałabym teraz ułożyć słówko z takim przykładowym blurbs co znalazłam w słowniku to zdecydowanie właśnie bym sobie dobrze zapamiętała i byłoby bardzo w porządku idąc tym rozumowaniem

28

Ze słownikiem myślę, że jest to dość prymitywny sposób - sorki za wyrażenie ale po prostu tak to już jest niestety według mnie akurat hehe No bo po co to się uczyć akurat takich suchych słówek lepiej już całych zwrotów.

29

Jeśli już po prostu ktoś podchodzi do nauki w ten sposób to chyba bardziej efektywne dla niego będzie jeśli po prostu się zdecyduje na naukę jakiś zwrotów po prostu z takiej książeczki no nie wiem szybka nauka języka angielskiego dla obcokrajowców lub coś podobnego i też będzie super ; ) ja w taki sposób opanowałem podstawy języka

30

Ja też po prostu korzystałem z takich słowników nauka angielskiego na lotnisku lub coś w tym stylu - bardzo mi się to spodobało i było to dla mnie praktyczne z tego względu, że właśnie kiedyś na początku jak za pierwszym razem leciałem do Anglii samolotem musiałem po prostu te podstawowe zwroty opanować z tego powodu, że na początku się trochę stresowałem bez słownika..

31

No to na samym początku tak to już jest, że zwykle jest ciężko i po prostu trzeba mieć dobre podstawy by jakoś ruszyć dalej z tematem bo po prostu bez tego nic ciekawego nie można zrobić..Jeśli o mnie chodzi to czasem zerknę sobie do słownika w nauce języka ale wersja to wygląda w taki sposób, że po prostu jadę pociągiem.

32

To nieźle naprawdę to podziwiam bo to jest podejście takie bardzo ambitne i ekonomiczne..Nie tracisz nawet żadnej minuty jeśli chodzi o nawet naukę języka angielskiego : )) ja dojeżdżam do pracy teraz metrem i będę się musiał zastanowić nad tym sposobem he ddzieks : dd

33

OO dzieks normalnie się jakiś taki amerykanin znalazł co tutaj dobrymi takimi tekstami zajeżdża właśnie jak w tych amerykańskich serialach hahah : D u mnie to sprawa się tak zarysowuję, że właśnie ja po prostu najczęściej się uczę tych rzeczy z mojego słownika - słówka, których nie rozumiem z seriali.

34

Ile Ci tak mniej więcej wychodzi tych słówek co nie znasz z jakiegoś serialu ? Zwroty ze słownika to jest chyba taki dość szablonowy sposób i jakoś po prostu no nie wiem tutaj nie zawsze po prostu być dobre i skuteczne..Dla mnie to byłby głupi sposób przypominający mi szkołę : (

35

Ze słownika się uczyć to jest chyba taki nowoczesny sposób ale niestety on nie jest taki dobry tylko po prostu dla mnie jest trochę śmieszny przecież hehe : ) to w tym by nie było jakiegoś dobrego efektu bo to nie jest dobry sposób i jakoś się go mało kiedy rekomenduję jakoś na innych forach czy też gdzieś na innych stronach angilstów ...

36

Nie lubię tej metody bo dla mnie ona jest taka dość mało ambitna i po prostu mi się ona nie podoba..Zdecydowanie ze słownika to ja tylko tłumacze jakieś słówka i nic więcej przecież. Zdecydowanie to mi jakoś bardziej tak pomoga w mojej samodzielnej nauce języka.

37

Może i taka nauka ze słownika coś daje, znacznie lepsze choćby pod względem wymowy są chyba jednak kursy językowe, np. te multimedialne.

38

Jakoś sobie nie wyobrażam nauki zwrotów czy czegokolwiek od podstaw w jakimkolwiek języku nie tylko po angielsku, tylko ze słownika. Nie wiem co by to mi miało dać. Można się nauczyć może jakiś pojedyńczych słówek czy zwrotów, ale trzeba mieć juz podstawy niestety.

39

Nie ma sensu uczyć się samych słówek ze słownika. Będziesz wtedy dobrze znała słówka, będziesz je wymawiała średnio a swojego rozmówcę będziesz rozumiała słabo. Każdy poliglota Ci powie, że w nauce języka najważniejsze jest nie bać się mówić a najlepszym ćwiczeniem jest rozmowa z drugim człowiekiem.

40

Każdy sposób na naukę języka jest dobry. Ja tak właśnie uważam chociaż się mogę mylić. Trzeba być systematycznym i rzetelnie robić swoje zadania. Nie ważne kto ma jaki system i jak go realizuję najważniejsze jest aby codziennie ćwiczyć język angielski tak po godzinie lub po 2 godziny.

41

Nie widze absolutnie jakiegokolwiek sensu w tym żeby uczyć się angielskiego czy jakiegokolwiek innego języka ze słownika w ogóle nie wyobrażam sobie jak miałoby to wyglądać bo co z tego że znam pisownię jak nie wiem jak dane słówko mam wymówić. Nie wiem o co chodzi.

42

Słyszałem że lepiej uczyć się słówek ze słowników angielsko-angielskich. Próbowałem troche oxfordzki jednak ciężko mi jest cokolwiek zrozumieć. Najgorsze jest to że niektóre słowa w niektórych słownikach mają różne znaczenia. Ponadto większość słów ma więcej niz 5 znaczeń i teraz czy trzeba uczyć się ich wszystkich czy może jest jakiś słownik gdzie jest wypisane te bardziej używane.

43

ensepek napisał/a:

Słyszałem że lepiej uczyć się słówek ze słowników angielsko-angielskich. Próbowałem troche oxfordzki jednak ciężko mi jest cokolwiek zrozumieć. Najgorsze jest to że niektóre słowa w niektórych słownikach mają różne znaczenia. Ponadto większość słów ma więcej niz 5 znaczeń i teraz czy trzeba uczyć się ich wszystkich czy może jest jakiś słownik gdzie jest wypisane te bardziej używane.

Eę? Gdzie to słyszałeś smile Mógłbyś przytoczyć jakieś prawdziwe i rzetelne źródło do tego..Bo ja jakoś nie chcę w to wierzyć, że tak jest lepiej się uczyć. Jedyna konkretna i skuteczna metoda nauki ze słownika to jest - słownik polsko-angielski. Innego lepszego sposobu nie ma i nie będzie, takiego jest malutkibuma orędzie big_smile Jak jest jakiś zwrot, słówka co się nie rozumie to trzeba się wesprzeć słownikiem.

44

No jeżeli ktoś się czegokolwiek nauczył tą metodą to ja mu szczerze i z całego serca gratuluję bo ja nie wiem jak ktoś kto nie ma pojęcia zielonego o danym języku miałby czegokolwiek dowiedzieć. Może i pisownie zapamięta tylko co komu po samej pisowni.

45

Agatta33 mi też byłoby bardzo ciężko przyswoić taką wiedzę prosto ze słownika..To byłoby takie dość monotonne i dość takie żmudne..Uważam, że są zdecydowanie inne lepsze sposoby na to aby się nauczyć języka angielskiego. Wydaję mi się, że to może być właśnie czytanie ze zrozumieniem lub nawet śpiewanie. Nauka zwrotów ze słownika to nie za bardzo trafiony pomysł.

46

Tak jak ktoś wyżej wspomniał lepiej jest wstawianie jakiś słówek w zdania. Mnie tak jeszcze w szkole uczyli i myślę, że to jest bardzo dobry i sprawdzony sposób bo jeśli go w szkole uczą to musi coś być dobrego w tym. Takie na sucho klepanie słówek może być nieskuteczne i męczące.

47

Nie przepadam za nauką ze słownika, dla mnie również jest mało efektowna. Moim zdaniem lepiej czytać jakieś artykuły po angielsku, czy książki i starać się wszystko zrozumieć, a nieznane słówka zapisywać, sprawdzać i powtarzać sobie. Po jakiś czasie ponownie przeczytać dany tekst i sprawdzić, czy wszystko jest zrozumiałe.

48

Wypisujemy na kartkę i wkuwamy na pamięć, prościej się nie da:)

49

Dobry pomysł, zwłaszcza jeśli w tym słowniku są również podawane przykładowe zdania z jakimś słówkiem, jak go używać. Dobre jest także zaglądanie do słownika angielsko angielskiego, gdzie są podane całe definicje słów, uczymy się opisowego języka.