51

Odp: Kurs angielskiego - czy warto?

Plusy i minusy tutaj widzę ; ) jednak zdecydowanie więcej jest akurat tych bardziej korzystnych stron gdzie bardzo fajnie sobie iść na kurs i w sposób praktyczny już się uczyć tego języka ; )) ja byłem na takim przyśpieszonym kursie bo zacząłem od połowy semestru i nic nie żałuję bo na każdej lekcji zawsze się czegoś nowego dowiadywałem ; )

52

Myślę akurat, że warto iść na taki kurs ale który jest prowadzony jedynie jakoś indywidualnie przez native speekera - tutaj polecam głównie coś takiego jak no właśnie sprawa właśnie taka, że czasem to mogą być lekcje z jakąś kobietą a później po prostu jeszcze dodatkowo z jakimś gościem i tak na zmianę : )

53

Fajny jest ten kurs : ) wyjdzie się z domu i zawsze na takiej lekcji po prostu można jakoś z innymi sobie porozmawiać czy nawet się też pośmiać hehe jeśli chodzi o mnie to tak chcę się zapisać na taki kurs języka angielskiego i tutaj się tak pytam przed zapisaniem na kurs przechodzi się jakiś test?

54

Kurs angielskiego jest naprawdę super sprawa i w życiu przydatną. Mi się w życiu parę razy to przydało w kryzysowej sytuacji i nigdy nie żałowałem tych kursów. Polecam bardzo!, jeżeli macie tylko okazje to nie zastanawiajcie się.

55

to prawda, że kursy językowe są najlepszym rozwiązaniem, żeby się nauczyć języka. Ja byłam na zagranicznym z Glossą i mogę śmiało powiedzieć, że dla mnie to jest najlepsze rozwiązanie, żeby się uczyć języka. Międzynarodowe towarzystwo naprawdę pomaga.

56

Oj warto, ale trzeba uważać. Nie każka szkołą jest dobra.

57

Tak nie jest każda dobra szkoła..Najlepiej jak już się do jakiejś wybierzemy to po prostu jak poszukamy na necie jakiś opinii na dany temat o placówce..Bardziej bym akurat patrzył pod tym kątem iż po prostu no wiecie lepiej jak w szkole będą native spekarzy akurat z zza granicy

58

Zgodzę się z tym, że nie każda szkoła jest dobra własnie... Sam się naciąłem na kijową szkolę angielskiego zapłaciłem a później żałowałem. Trochę czytałem po tej akcji o szkołach i doczytałem się fajnej szkoły nie żałuje właśnie zrobienia kursów.

byszko napisał/a:

Tak nie jest każda dobra szkoła..Najlepiej jak już się do jakiejś wybierzemy to po prostu jak poszukamy na necie jakiś opinii na dany temat o placówce..Bardziej bym akurat patrzył pod tym kątem iż po prostu no wiecie lepiej jak w szkole będą native spekarzy akurat z zza granicy

Opinie w necie to też nie wszystko, bo wiele z nich jest opłacanych przez daną szkołę, a i wiele negatywnych komentarzy puszcza konkurencja. Np. moją stronkę z angielskim prowadzę kilkanaście dni i już miałem propozycję wrzucenia pochlebnej opinii o jednej ze szkół.

Zresztą wystarczy wejść na fora na gazecie czy tlenie i poczytać standardowe formułki "zadowolonych uczniów" wybranych szkół. Dramat smile

Lepiej, znacznie lepiej, jest zdać się na naukę własną i konsultację z lektorem. Na pewno to będzie skuteczniejsze niż nawet najlepsza szkoła, a zapewne tańsze.

60

Zgodzę się z tobą, że opinie to nie wszystko, tym bardziej, że ludzie robią różne świństwa konkurencji, więc to słaby pomysł. Lepiej na forum poszukać kogoś, kto gdzieś się uczył i był na danym kursie i, żeby przez kogoś załatwić sobie będziemy wiedzieć, wtedy czy warto czy nie.

61

No tak to podejście bardzo indywidualne jest ale ja byłem na kursie i zrezgygnowałęm bo mi się tam wcale nie podobało..Czułem się jak w szkole..Mało osób w danej grupie i dostawałem różnego rodzaju jakieś prace domowe i to mi się nie podobało bo przecież co by mi dawało jakieś dopasowanie słówka czy też jakieś true false

@berkisz
Problem w tym, że na forach szkoły reklamują się dokładnie w ten sposób, czyli jako "zadowolony użytkownik". Lepiej bazować na opinii znajomych (takich realnych), niż na poleceniach z forów, bo tu zawsze można się naciąć.

@Pokerowy
Nauka słówek to lekka paranoja, bo słówek i owszem, nauczysz się, ale nie będziesz potrafił zastosować ich w praktyce. Ja dla przykładu nauczyłem się angielskiego jak Mila Kunis... No prawie, ja z Youtube'a, ale czasy się zmieniły smile)) O tyle to lepsza metoda, że i osłuchujesz się z językiem i przyswajasz całe frazy czy nawet sceny/dialogi.

63

No tak słówka słówkami ważne są zdania i jak je stosować do zdań angielski może się wydawać łatwy a taki nie jest. Moja nauka wyglądała podobny sposób jak każdego, lecz skończyła się na kursach, których długo szukałem.

izoker napisał/a:

No tak słówka słówkami ważne są zdania i jak je stosować do zdań angielski może się wydawać łatwy a taki nie jest. Moja nauka wyglądała podobny sposób jak każdego, lecz skończyła się na kursach, których długo szukałem.

Angielski jest łatwy! Problem w tym, że żeby po angielsku rozmawiać, zamiast uczyć się słówek a potem próbować zastosować je w zdaniu, musisz mówić. I tu jest największy plus kursów - możesz porozmawiać po angielsku. Problem w tym, że angielski kursowy i angielski realny to dwie zupełnie inne rzeczy? Przykład? Proszę bardzo - wybierz sobie dowolną lekcję z naszej strony http://angielskiprzedtelewizorem.pl/ ze scenką z sitcomu i poszukaj kursu, który nauczy tak rozmawiać. Będzie ciężko, jeśli w ogóle się uda. Dlatego zamiast kursu lepsze są konwersacje f2f i, jak mawiała moja polonistka - w domu do lustra mów!

Brzmi śmiesznie, ale było warto smile

65

Cześć wszystkim! Ja zaczynałam moją przygodę z językiem angielskim kilka lat temu właśnie od kursu językowego i nie żałuję. Choć trzeba uważać na jaką szkołę się decydujemy, żeby nie wyrzucić pieniędzy w błoto.

66

Teraz tak jak się uczę właśnie samemu to po prostu myślę, że ten kurs to jest strata czasu z tego powodu iż na kursie jest kilka osób i to przypomina bardziej szkolne zajęcia. Nie podoba mi się nic z tego bo po prostu na lekcjach nie uważałem i na kursie też nie uważam.

67

Jeżeli kurs jest dobrze zorganizowany: małe grupy, dobry lektor, wiele ćwiczeń to kurs jest jak najbardziej dobrym pomysłem, zwłaszcza dla początkujących.

68

kurs jak kurs ale uzywanie języka po kursie jest chyba też ważne. Ale nie oszukujmy się kursy mogą mieć różne oblicza i różna wartość merytoryczna. plusem kursu jest jego wartość motywacyjna po przez to że jest wiele uczestników więc chcemy się popisać przed nimi (niby)

69

Kurs to ładowanie kasy w błoto. Naukę języka sami musimy rozpocząć. Trzeba cały czas go trenować i trzeba być cały czas na bieżąco z tym językiem poprzez powtarzanie słówek i tego rodzaju rzeczy. Najlepiej też słuchać sobie radia i audycji w języku angielskim.

70

Kurs językowy nigdy nie zaszkodzi. Trzeba zdawać sobie sprawę tylko z tego, że sam kurs bez wkładu własnego nic nie da. Trzeba być przygotowanym na to, że nauka nie jest łatwa i przyjemna, a natłok materiału wymaga poświęcenia naszego czasu i dodatkowej uwagi.

71

Nie warto marnowanie czasu. Tak się przyjrzeć ile czasu się na taki kurs poświęca to bardzo długo. Zwykle lekcja trwa godzinę albo godzinę i pół..Wtedy właśnie to jest 3 godziny w tygodniu + jakieś dojazdy to już wychodzi 4. Plus jakaś nauka samodzielna w domu to jest wtedy 6 godzin. Tyle samemu można przeznaczyć.

72

Ja uważam, że kurs językowy zawsze warto zrobić. Na pewno jest to dużo lepsza forma nauki niż samodzielna nauka języka w domu. Nie mam opinii co do tej akurat szkoły, bo nie miała okazji z niej korzystać. Ale chyba cieszy się ona ogólnie dość dobrymi opiniami.

73

Kursy angielskiego są jak najbardziej okey można się naprawdę sporo nauczyć takie kursy może i są trochę drogie ale również można znaleźć bardzo tanie kursy i dużo się nauczyć wiele zależy od nas samych ile będziemy chcieli się nauczyć. Tak to się nauczysz na bank!

74

A moim zdaniem taki kurs jest niezbÄ™dny jeÅ›li chce siÄ™ dobrze nauczyć angielskiego.PamiÄ™tam,żę jak sama zaczynaÅ‚am to byÅ‚am bardzo ambitna i myÅ›laÅ‚am,że sama siÄ™ nauczÄ™ jÄ™zyka.... Aha , nie ma tak lekko wink Wprawdzie słówka możemy wkuwać samemu ale z gramatykÄ… jest już wiÄ™kszy problem. NajwiÄ™kszy jest chyba z komunikacjÄ… bo tej najlepiej jest nauczyć siÄ™ rozmawiajÄ…c w grupie. Obecnie chodzÄ™ na kurs angielskiego dla dorosÅ‚ych w tej szkole w Warszawie: http://www.lang.com.pl/szkola-jezykowa/dorosli  - mieÅ›ci siÄ™ na ulicy NiepodlegÅ‚oÅ›ci. Jestem zadowolona. Stawia siÄ™ tam przede wszystkim na rozmowÄ™. DziÄ™ki temu można nauczyć siÄ™ jak sprawnie siÄ™ komunikować z obcokrajowcami.

75

Zależy jaki kurs, ale myślę, że warto. Zawsze można się czegoś nowego nauczyć. Kursy są fajne - mówię to z własnego doświadczenia. Dużo dają i onieśmielają potem do używania języka na co dzień. Jestem za smile Nauka jest zawsze na plus i tak trzeba na to patrzeć.