Temat: Język syngaleski
Ma ktoś może jakies materiały do jego nauki ??
W necie nie moge znaleśc żadnej strony ani informacji
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum - Slowka.pl → Inne jÄ™zyki → JÄ™zyk syngaleski
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ma ktoś może jakies materiały do jego nauki ??
W necie nie moge znaleśc żadnej strony ani informacji
Bo o takich językach najlepiej szukać informacji po angielsku
Pierwsza strona z brzegu: http://www.omniglot.com/writing/sinhala.htm
tam jest mnóstwo linków z materiałami do nauki
A przejrzałes chociaż te linki i ich wartosc merytoryczną ? Chyba nie.
Na Omniglot.com to sobie można co najwyżej popatrzec na podstawy tego jezyka a nie liczyć tam na coś porzadnego a ona pytała o materiały do nauki.
SATI:
Tutaj masz pokazane pare pozycji , poszukaj na Amazonie albo Uz.translations -- http://www.youtube.com/watch?v=qXBQ7L8ocJc
Dzieki , o coś takiego mi chodziło !
A mam jeszcze pytanie, znasz syngaleski ??
Nie znam, nawet sie go nie uczyłem , aż taki hardcorowy to nie jestem.
Czy jakiś jezyk drawidyjski nie tylko syngaleski, wywarł wpływ na słownictwo ktorego uzywamy dzisiaj ?
Np jak z japońskiego przenikneły zwroty takie jak katana czy sumo, albo z tureckiego bazar ?
Syngaleski to jezyk indoeuropejski
A jezyki drawidyjskie miały duzy wpływ na np. malajski, tajski czy nawet angielski - słowa takie jak "catamaran" czy "orange" pochodza właśnie od jezyka tamilskiego.
Ale to sa mało znane fakty nawet dla osob zajmujacych sie jezykami obcymi.
A sa jakieś konkretne materiały do nauki tamilskiego ?
W ogole zebybyc komunikatywnym w Indiach to opłaca sie bardziej znac hindi , bengalski czy jakies drawidyjskie ??
Bo wiadomo ze nawet przy mojej fascynacji Indiami praktycznie nie dam rady nauczyć sie kilku
Konkretne materiały sa w jezyku hindi , w angielskim to jest chyba tylko dosc słabe Colloquial Tamil.
Jezyki z południa Indii sa mało popularne wiec trzeba szukac sobie w źródłach indyjskich.
Żeby byc komunikatywnym w Indiach to wystarczy angielski.
Natomiast wybierajac pomiedzy tymi trzema opcjami to jednak stawiałbym na hindi - znajac hindi mozna w dośc ograniczonym stopniu ale jednak zrozumiec troche marathi i pendżabski , co wiem po sobie.
Napewno dośc dobrze da sie zrozumieć urdu w ( w mowie ) jeśli nie jest używane słownictwo specjalistyczne
( wczesniej był to jeden jezyk zwany hindustani, dopiero potem zrobiły sie z niego dwa ).
Poza tym najwiecej ludzi w Indiach posluguje sie hindi - reszta jezyków jest ograniczona do jednego stanu.
Jezyki drawidyjskie sa wzajemnie niezrozumiałe , wiem tylko ze niektorzy użytkownicy malajalam mówią ze moga z trudem zrozumiec tamilski ale nie liczyłbym ze jest to coś wiecej niż absolutne podstawy w stylu "czesc" czy "dzieńdobry".
Oczywiscie na południu Indii wiecej zdziała sie angielskim niż hindi , bo niby w stanie Kerala czy Tamil Nadu sa tablice w hindi ale ludnosc jest tam zdecydowanie wroga jesli idzie o próba narzucenia im tego jezyka.
Z tym że jezyki drawidyjskie sa trudniejszeniz te z połnocy Indii, wiec tu juz trzeba być fanatykiem żeby sie na to pisać - nawet sami Hindusi maja problemy z załapaniem prawidłowej wymowy.
It was best online platform which is best for college students as they can get here many educational help and also discussed their academic problem with other people and experts. That’s why I would like to suggest this website to my students who are seeking assignment help on many subject such as nursing, economics, finance, marketing and business from Elite Assignment in UK. Thank you.
I would like to assisting dissertation editing help in UK, crafting dissertation with Quality Work, Deadline Guaranteed, No Plagiarism at minimal price.
Regards,
Jack Ponting
Najlepszym językiem łączącym ludzi jest pizza. W Krakowie jest taka dobra, że każdy się przy niej uśmiecha.
Here get the latest deals and coupon codes at Webtechcoupons
Nice to visit this website. I am glad to being an academic writer and helping the college student to complete their stiff work http://www.assignmenthelpfolks.com/statistics/ with error free and proper formatting work and on time delivery assurance.
I think you should also have a look at our Jaipur call girl who is very spicy.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum - Slowka.pl → Inne jÄ™zyki → JÄ™zyk syngaleski
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc