1

Temat: dispose towards

Proszę o przetłumaczenie tych zdań:

1. He had claims upon the Government, which was by no means favourably disposed towards him.

2. Both were disposed of towards the end of the war.

3. It will be something beyond people's ken, and we may be in danger of their ending up feeling poorly disposed towards the project.

2

Odp: dispose towards

Miał roszczenia wobec rządu, który w żadnym wypadku nie był przychylnie nastawiony wobec niego.

Oba zostały zbyte(upłynnione) pod koniec wojny.

To będzie coś poza ludzkim zrozumieniem (pojmowaniem) i ryzykujemy tym(może postawić nas w obliczu zagrożenia), że ostatecznie będą czuli się(poczują się) źle nastawieni do projektu.

3

Użyte znaczenie "dispose towards"

1/ disposed towards him - nastawieni do niego (wobec)
2/ disposed of towards - usunięte / skasowane np. okręty na żyletki (zbyte na złom)
3/ disposed towards the project - nastawienie do projektu

4 (edytowany przez WSHoran 2015-12-08 23:07:04)

"i ryzykujemy tym" można zastąpić też synonimem: "narażamy się"
a "nastawieni" analogicznie na: "przygotowani"
"roszczenia" > "pretensje" (chyba lepiej brzmi)
w żadnym wypadku > w każdej sytuacji >> zawsze

UWAGA: w zależności od kontekstu dopuszczam możliwość innego znaczenia "że"
może postawić nas w obliczu zagrożenia, że ...
może postawić nas w obliczu zagrożenia, BO (ostatecznie poczują się źle przygotowani do projektu)

5

A jeżeli chodzi Ci o sens zwrotów:
disposed towards
disposed of towards

Mam wrażenie że zwroty te (o tak odmiennym sensie) mają wspólne pochodzenie.
Dla mnie myślę, że wiązały się dawniej z poznawaniem drugiej osoby (zainteresowaniem, zbliżaniem emocjonalnym) - disposed towards
Drugi z "of" z "ODpoznawaniem" czyli odrzucaniem (tu wyrzucaniem) zalotnika - disposed OF towards
Oczywiście w pierwszym zdaniu masz (również) poprzedzające zaprzeczenie, ale czy drugą stroną nie mogę być "MIERNIE zainteresowany"
Ale to zadanie dla lingwisty.

BRAK MI KONTEKSTU ZDAŃ, ale jeśli to okres wojny:
Kontekst: wojna na Pacyfiku
(Douglas MacArthur)
Miał pretensje wobec rządu, z reguły zawsze nieprzychylnie nastawionego wobec niego.
(Pancerniki typu Iowa)
Oba zostaÅ‚y wycofane ze sÅ‚użby pod koniec wojny.  (bo inny kontekst dopuszcza np. "odsprzedane")
(Los Alamos)
To będzie coś poza ludzkim pojmowaniem i może postawić nas w obliczu zagrożenia, bo ostatecznie poczują się źle przygotowani do projektu.

6

Dzięki serdeczne.