logo słówka

#1 2010-10-17 16:32:08

paninowak
Bywalec
Zarejestrowany: 2010-09-01
Posty: 45

Kuchnia turecka

Znacie jakieś inne specjały kuchni tureckiej oprócz słynnego kebaba? Może macie jakieś fajne wypróbowane przepisy? big_smile

Offline

 

#2 2010-11-09 16:01:06

Vikia
Bywalec
Zarejestrowany: 2010-10-15
Posty: 46

Re: Kuchnia turecka

Ja mam fajny przepis na dobrą turecką kawę :

Składniki:
na każdą filiżankę po czubatej łyżeczce drobno mielonej kawy
cukier do smaku


Sposób przygotowania
Wodę wlewam do tygielka (lub rondelka), zagotowuję, wsypuję na wrzącą kawę wymieszaną z cukrem, nie mieszając doprowadzam do wrzenia. Kiedy zacznie wrzeć i szybko podnosić się do góry, zdejmuję z ognia i czekam aż opadnie. Zagotowuję po raz drugi, czynność powtarzam jeszcze raz.
Turcy po raz pierwszy filiżankę napełniają do połowy, dopiero druga porcja to cała filiżanka. smile

Offline

 

#3 2010-11-10 16:21:49

Kainti
Bywalec
Zarejestrowany: 2010-09-22
Posty: 42

Re: Kuchnia turecka

Ja robię Pilaw

Składniki
-1,5 szklanki ryżu długoziarnistego
-0,8 kg baraniny lub wołowiny bez kości
-2 duże strąki słodkiej papryki
-0,5 kg cebuli, duża główka czosnku
-3 czubate łyżeczki słodkiej mielonej papryki
-1 łyżeczka mielonej kurkumy
-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
-3 szklanki rosołu (może być wołowy z kostki, wtedy 2 kostki)
- oliwa do smażenia, sól lub Vegeta, pieprz.

W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wsypać ryż, wymieszać z oliwą, ogrzewać mieszając 3 - 4 min na małym ogniu. Zdjąć z ognia, poczekać aż zawartość przestanie skwierczeć. wsypać mieloną paprykę, dokładnie wymieszać.Zalać wrzącym rosołem, dodać kurkumę i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Gotować na najmniejszym ogniu pod pokrywką do całkowitego wchłonięcia płynu.
Mięso pokroić na cienki paski, cebulę na dość grube półplasterki, paprykę na paski o szerokości ok. 0,5 cm. Czosnek obrać. Mniejsze ząbki pozostawić w całości, większe pokroić wzdłuż na 2 - 3 części.
Mięso wrzucić na patelnię na 3 łyżki rozgrzanej oliwy, przesmażyć na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, wsypać cebulę i czosnek. Dusić pod przykryciem dopóki mięso nie będzie półmiękkie. Wsypać pokrojone strąki papryki, dodać 1,5 łyżeczki soli lub 2 łyżeczki Vegety. Dusić do całkowitej miękkości mięsa, jeśli wytworzy się dużo sosu - odparować (sos nie powinien przykrywać zawartości). Mięso z warzywami przełożyć do garnka z ryżem, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, ostrożnie podgrzać mieszając, aby się nie przypaliło.

Offline

 

#4 2010-12-03 15:37:40

eeewa_19
Aktywny użytkownik
Zarejestrowany: 2010-09-01
Posty: 80

Re: Kuchnia turecka

Ryż po turecku

* 1 szklanka ryżu białego
* wrzątek do zalania ryżu 0,5 l
* 1,5 szklanki wrzątku
* 4 łyżki masła
* 2 szczypty kurkumy
* 2 szczypty soli
* kardamon 1 owoc
* pół kostki rosołu wołowego np. Knorr

Zagotować wodę i zalać nią ryż, posolić. Pozostawić na 10 minut. Odlać ryż, odsączyć. W garnku
roztopić masło. Do masła dodać kardamon i ryż. Nie mieszać łyżką, ale delikatnie
podrzucać, jak przy smażeniu naleśników. Przyprawić kurkumą. Prażyć ok. 3 min do 4. Wlać 1,5 szklanki wrzątku z rozpuszczonym rosołkiem. Gotować na dużym ogniu przez minute 2 potem zmniejszyć ogień do minimum. Gotować jeszcze przez 10 min.

Offline

 

#5 2011-03-02 13:24:21

paninowak
Bywalec
Zarejestrowany: 2010-09-01
Posty: 45

Re: Kuchnia turecka

A może ktoś ma ochotę pogotować w języku tureckim?

FISTIKLI BAKLAVA

Malzeme:

1 kg. ekstra sert buğday unu,

5 yumurta, * 10 gr. tuz,

50 gr. nişasta, * 1 kg. sade yağ,

500 gr. Antep fıstığı içi,

500 gr. süt,

1 50 gr. irmik,

1250 gr. şeker,

450 gr. su.

YAPILISI
Un tezgah üzerine daire şeklinde dökülerek ortası boş bırakılır. Üç yumurta, 10 gr. tuz ile çırpılarak az miktarda su ilave edilir ve unla birlikte yoğurulur. Yoğurma sırasında hamurun üzerine hafif su serpilerek, kulak memesi yumuşaklığında kıvama gelinceye kadar yoğurulur.

Hamur fitil şeklinde uzatılarak iki parmak eninde kesilir (her biri yaklaşık 60-90 gr. arası olacak), el ile yassılaştırılır. Tekrar hafif nişasta serpilir üst üste konulur (10 adet veya 18 adete kadar çıkabilir) ve açılır. Bu hamurlar oklavayla kenarından ortasına doğru elle inceltilir.

Hamurun yarı çapı 25-30 cm. olunca, elle nişasta seprilerek, hamur üst üste getirilir. Baştaki işlem 3 defa tekrarlanır. Hamur eni 60 cm boyu 120-160 cm kadar açılır. Açılan hamur baklava yapılacak tepsinin büyüklüğünde kesilir. Bunlar küçük oklavaya sarılır. İçinden en ince ve en pürüzsüz olanı yüzlük ve yüzlük altı olarak seçilir.

Baklava yapılacak tepsiye ince bir kat yağ sürülür. Tepsi büyüklüğünde kesilen yufkadan oklavayla iki kat serilir. Bu işlem 15 veya 19 kat yufka serilene kadar devam eder.
Daha önceden hazırlanmış krema halindeki kaymak tepsisinin ortasına dökülüp bıçak yardımı ile her tarafına yayılır (her tarafın eşit olması çok önemlidir). Üzerine çekilmiş fıstık serpilir ve üstü açılan yufka ile döşenir. Üstüne yüzlük diye ayrılan hamurdan 18-20 kat serilir. Aralarına yağ atılır.

Kenarları ice dogru düzeltilir. Keskin dilim bıçağı ile mekik, muska ve parmak kare şeklinde kesilir, eritilmiş kizgin yağ üzerine gezdirilir ve fırına verilir. Fırın 250-260 derece sıcaklıktadır. Fırında tepsiler devamlı yer değiştirerek çevrilir.
Baklava 45-50 dakika sonra hazır olur. Hazır olduktan sonra dilim halinde kesilen yerlerin bıçakla arası açılır. Ateş üzerinde 2-3 dakika tutulur ve şeker verme işlemine başlanır. 1.250 gr. şeker 450 gr. su ile iyice kaynatılıp kıvam yapılır,yeterince kepçeyle üzerine ilik olarak yavaşça dokulur Oynatılmayarak iliyincaya kadar bekletilir arasi acilinca ve servise hazır afiyet olsun.

Not:
Şeker kaynadığı yerde 107-112 derece arası olmalı ve kepçeyle bakıldığında hafif sünmüş olması gereklidir. Kaymağın hazırlanışı, 1 kg. süt ateş üzerinde kaynatılır. Sonra 150 gr irmik yavaş yavaş boşaltılır devamlı karıştırılır ve soğumaya bırakılır.

Not:
Baklavaya fıstık yerine ceviz konursa cevizli baklava, fıstık veya cevizle beraber kaymak konmazsa kuru baklava, kesim şekline göre kare gibi kesilirse kare baklava, havuç dilimi gibi kesilirse havuç dilimi adlarını alır

Offline

 

#6 2011-03-03 14:41:19

baklava
Nowy użytkownik
Zarejestrowany: 2011-03-03
Posty: 1

Re: Kuchnia turecka

Bardzo dobra i zdrowa zupa "Ezo gelin" z czerwonej soczewicy(POTRZEBNY BLENDER):

-1 szklanka oczyszczonej czerwonej soczewicy
-3-4 ząbki czosnku
-1 średnia główka cebuli
-koncentrat pomidorowy(ok. 2 łyżek stołowych)
-czerwony, ostry pieprz(lub ostra papryka chilli w proszku)
-3 niepełne garście ryżu
-oliwa z oliwek ew. olej roślinny(ale oliwa lepsza smile )
-suszona mięta(ok 4 łyżek stołowych)
-średniej wielkości garnek
-blender

Do garnka wlewamy trochę oleju - tak aby przykrył dno. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy. Kiedy cebula już się zeszkli, wsypujemy pokrojony drobno czosnek. Smażymy dłuższą chwilę. Dodajemy ostry czerwony pieprz, koncentrat i wszystko razem mieszamy.
Wlewamy wodę do połowy garnka a następnie wsypujemy soczewicę - wcześniej przepłukaną.
Gotujemy wszystko na małym ogniu. Kiedy soczewica zacznie się "rozłazić" wsypujemy ryż. Gotujemy do czasu kiedy ryż będzie już miękki. Można dolewać w międzyczasie wody, jeśli jej bardzo ubędzie.
Następnie rozdrabniamy zupę blenderem. Ma mieć gęstą konsystencję, ale nie może być też zbyt gęsta - można dolać troszkę wody i zagotować.
Na koniec wlewamy oliwę do na małą patelnię(więcej niż aby przykryć dno) i podsmażamy suszoną miętę. Kiedy zacznie się wydzielać silny miętowy zapach(trzeba uważać, żeby nie przypalić)wlewamy miętę z olejem do zupy(UWAGA PRYSKA!).

Afiyet olsun wink

Offline

 

#7 2011-03-11 10:36:29

paninowak
Bywalec
Zarejestrowany: 2010-09-01
Posty: 45

Re: Kuchnia turecka

Bardzo dobre danie: Tabbouleh

    * szklanka kuskusu
    * szklanka bulionu warzywnego
    * 2 pomidory
    * 1 papryka czerwona
    * 1 mały ogórek zielony
    * garstka czarnych oliwek
    * 3 łyżki oliwy
    * 1 łyżka soku z cytryny
    * sól, pieprz
    * świeża mięta i natka pietruszki
Kaszę zalewamy bulionem, doprawiamy i czekamy kilka minut aż wchłonie płyn. Pomidory, paprykę i obranego ogórka kroimy w drobną kostkę - wrzucamy do gotowej kaszy. Do tego dodajemy oliwki. Z oliwy i soku z cytryny przygotowujemy sos, którym zalewamy całość. Dodajemy posiekane zioła i chłodzimy w lodówce.

Pycha smile

Offline

 

#8 2013-09-29 20:22:28

konto usuniete
Nowy użytkownik
Zarejestrowany: 2010-02-03
Posty: 0

Re: Kuchnia turecka

Baklava! big_smile Jeżeli lubicie coś (bardzo!) słodkiego smile))

Offline

 

#9 2015-03-25 12:58:09

djamment
Nowy użytkownik
Zarejestrowany: 2015-03-09
Posty: 8

Re: Kuchnia turecka

Też robię taki dawny odkop ale mam pytanie bardziej do takich smakoszy i po prostu do tych co się bardziej znają. Kebab to jest akurat takie danie prosto z Turjcji : D?
Macie może jakiś sprawdzony przepis na swojego kebaba. Bo ja myślę, że to wystarczy wziąć bułkę dać trochę sosu czosnkonwego kawałem mięsa, sałatka i gotowe. Z cyku
odkop rokU X D

Offline

 

#10 2015-05-27 22:43:42

izoker
Nowy użytkownik
Zarejestrowany: 2015-04-15
Posty: 7

Re: Kuchnia turecka

Moim zdaniem tureckie jedzenie jest niesamowite. Miałem okazje być na wymianie studenckie parę lat temu w Turcji przez rok i pamiętam, że byłem zachwycony ich kuchnią. Mam nadzieje, że kiedyś będę mógł jej jeszcze posmakować. Najciekawsze jest to, że każdy rejon ma swój przysmak z którego słynie jak np. Adana ze swojego kebaba, który właśnie tam smakuje najlepiej. Dla mnie Tureckie jedzenie to temat rzeka.

Offline

 

#11 2017-01-10 15:16:06

Sokk
Częsty bywalec
Zarejestrowany: 2014-01-19
Posty: 56

Re: Kuchnia turecka

Nie jestem pewien czy hummus nie wywodzi się z kuchni tureckiej?  Ostatnio jest to nasza ulubiona potrawa, którą dodajemy wszędzie gdzie to możliwe z drugiej strony jest wiele dostępnych smaków co sprawia, że to naprawdę się nie nudzi.

Offline

 

#12 2017-06-21 14:14:21

karawalecka
Nowy użytkownik
Zarejestrowany: 2017-06-21
Posty: 6

Re: Kuchnia turecka

Na słodko zawsze halva - jest najlepsza, jeszcze kilka wieków temu Turcy spożywali ją w żałobie - wiadomo, że po pożyciu słodyczy wydzielają się endorfiny - słynne hormony szczęścia. :-)
Jeśli chodzi o wytrawne przekąski polecam Borek (börek). Nadzienie może być zarówno z mięsem, jak również wegetariańskie. Można go bez problemu zrobić samemu, kluczem jest ciasto zwane filo.

Offline

 

#13 2017-10-06 19:48:40

jjusti18
Częsty bywalec
Zarejestrowany: 2017-04-02
Posty: 69

Re: Kuchnia turecka

A ja ostatnio trafiłam na najlepszą oliwę z oliwek http://www.oliwa-z-oliwek.com.pl , która jest niesamowicie dobra. Oliwa jest stworzona z najlepszych gatunkowo produktów, które są w pełni naturalne.  Z tego co wiem oliwa zdobyła złoty medal  podczas New York International Olive Oil competition 2013.

Offline

 

Stopka forum

Forum PunBB, modyfikacja Nexus Media


Copyright 2017 © slowka.pl Serwis należy do wydawnictwa Edgard jezykiobce.pl logo
Webdesign: TonikStudio.pl