Temat: Kuchnia turecka

Znacie jakie┼Ť inne specja┼éy kuchni tureckiej opr├│cz s┼éynnego kebaba? Mo┼╝e macie jakie┼Ť fajne wypr├│bowane przepisy? big_smile

2

Odp: Kuchnia turecka

Ja mam fajny przepis na dobr─ů tureck─ů kaw─Ö :

Składniki:
na ka┼╝d─ů fili┼╝ank─Ö po czubatej ┼éy┼╝eczce drobno mielonej kawy
cukier do smaku


Spos├│b przygotowania
Wod─Ö wlewam do tygielka (lub rondelka), zagotowuj─Ö, wsypuj─Ö na wrz─ůc─ů kaw─Ö wymieszan─ů z cukrem, nie mieszaj─ůc doprowadzam do wrzenia. Kiedy zacznie wrze─ç i szybko podnosi─ç si─Ö do g├│ry, zdejmuj─Ö z ognia i czekam a┼╝ opadnie. Zagotowuj─Ö po raz drugi, czynno┼Ť─ç powtarzam jeszcze raz.
Turcy po raz pierwszy fili┼╝ank─Ö nape┼éniaj─ů do po┼éowy, dopiero druga porcja to ca┼éa fili┼╝anka. smile

3

Odp: Kuchnia turecka

Ja robi─Ö Pilaw

Składniki
-1,5 szklanki ryżu długoziarnistego
-0,8 kg baraniny lub wo┼éowiny bez ko┼Ťci
-2 du┼╝e str─ůki s┼éodkiej papryki
-0,5 kg cebuli, duża główka czosnku
-3 czubate łyżeczki słodkiej mielonej papryki
-1 łyżeczka mielonej kurkumy
-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
-3 szklanki rosołu (może być wołowy z kostki, wtedy 2 kostki)
- oliwa do sma┼╝enia, s├│l lub Vegeta, pieprz.

W garnku rozgrza─ç 2 ┼éy┼╝ki oliwy, wsypa─ç ry┼╝, wymiesza─ç z oliw─ů, ogrzewa─ç mieszaj─ůc 3 - 4 min na ma┼éym ogniu. Zdj─ů─ç z ognia, poczeka─ç a┼╝ zawarto┼Ť─ç przestanie skwiercze─ç. wsypa─ç mielon─ů papryk─Ö, dok┼éadnie wymiesza─ç.Zala─ç wrz─ůcym roso┼éem, doda─ç kurkum─Ö i koncentrat pomidorowy, wymiesza─ç. Gotowa─ç na najmniejszym ogniu pod pokrywk─ů do ca┼ékowitego wch┼éoni─Öcia p┼éynu.
Mi─Öso pokroi─ç na cienki paski, cebul─Ö na do┼Ť─ç grube p├│┼éplasterki, papryk─Ö na paski o szeroko┼Ťci ok. 0,5 cm. Czosnek obra─ç. Mniejsze z─ůbki pozostawi─ç w ca┼éo┼Ťci, wi─Öksze pokroi─ç wzd┼éu┼╝ na 2 - 3 cz─Ö┼Ťci.
Mi─Öso wrzuci─ç na patelni─Ö na 3 ┼éy┼╝ki rozgrzanej oliwy, przesma┼╝y─ç na du┼╝ym ogniu. Zmniejszy─ç ogie┼ä, wsypa─ç cebul─Ö i czosnek. Dusi─ç pod przykryciem dop├│ki mi─Öso nie b─Ödzie p├│┼émi─Ökkie. Wsypa─ç pokrojone str─ůki papryki, doda─ç 1,5 ┼éy┼╝eczki soli lub 2 ┼éy┼╝eczki Vegety. Dusi─ç do ca┼ékowitej mi─Ökko┼Ťci mi─Ösa, je┼Ťli wytworzy si─Ö du┼╝o sosu - odparowa─ç (sos nie powinien przykrywa─ç zawarto┼Ťci). Mi─Öso z warzywami prze┼éo┼╝y─ç do garnka z ry┼╝em, wymiesza─ç, przyprawi─ç sol─ů i pieprzem, ostro┼╝nie podgrza─ç mieszaj─ůc, aby si─Ö nie przypali┼éo.

4

Odp: Kuchnia turecka

Ry┼╝ po turecku

* 1 szklanka ryżu białego
* wrz─ůtek do zalania ry┼╝u 0,5 l
* 1,5 szklanki wrz─ůtku
* 4 łyżki masła
* 2 szczypty kurkumy
* 2 szczypty soli
* kardamon 1 owoc
* pół kostki rosołu wołowego np. Knorr

Zagotowa─ç wod─Ö i zala─ç ni─ů ry┼╝, posoli─ç. Pozostawi─ç na 10 minut. Odla─ç ry┼╝, ods─ůczy─ç. W garnku
roztopi─ç mas┼éo. Do mas┼éa doda─ç kardamon i ry┼╝. Nie miesza─ç ┼éy┼╝k─ů, ale delikatnie
podrzuca─ç, jak przy sma┼╝eniu nale┼Ťnik├│w. Przyprawi─ç kurkum─ů. Pra┼╝y─ç ok. 3 min do 4. Wla─ç 1,5 szklanki wrz─ůtku z rozpuszczonym roso┼ékiem. Gotowa─ç na du┼╝ym ogniu przez minute 2 potem zmniejszy─ç ogie┼ä do minimum. Gotowa─ç jeszcze przez 10 min.

5

Odp: Kuchnia turecka

A mo┼╝e kto┼Ť ma ochot─Ö pogotowa─ç w j─Özyku tureckim?

FISTIKLI BAKLAVA

Malzeme:

1 kg. ekstra sert bu─čday unu,

5 yumurta, * 10 gr. tuz,

50 gr. ni┼časta, * 1 kg. sade ya─č,

500 gr. Antep f─▒st─▒─č─▒ i├ži,

500 gr. s├╝t,

1 50 gr. irmik,

1250 gr. ┼čeker,

450 gr. su.

YAPILISI
Un tezgah ├╝zerine daire ┼čeklinde d├Âk├╝lerek ortas─▒ bo┼č b─▒rak─▒l─▒r. ├ť├ž yumurta, 10 gr. tuz ile ├ž─▒rp─▒larak az miktarda su ilave edilir ve unla birlikte yo─čurulur. Yo─čurma s─▒ras─▒nda hamurun ├╝zerine hafif su serpilerek, kulak memesi yumu┼čakl─▒─č─▒nda k─▒vama gelinceye kadar yo─čurulur.

Hamur fitil ┼čeklinde uzat─▒larak iki parmak eninde kesilir (her biri yakla┼č─▒k 60-90 gr. aras─▒ olacak), el ile yass─▒la┼čt─▒r─▒l─▒r. Tekrar hafif ni┼časta serpilir ├╝st ├╝ste konulur (10 adet veya 18 adete kadar ├ž─▒kabilir) ve a├ž─▒l─▒r. Bu hamurlar oklavayla kenar─▒ndan ortas─▒na do─čru elle inceltilir.

Hamurun yar─▒ ├žap─▒ 25-30 cm. olunca, elle ni┼časta seprilerek, hamur ├╝st ├╝ste getirilir. Ba┼čtaki i┼člem 3 defa tekrarlan─▒r. Hamur eni 60 cm boyu 120-160 cm kadar a├ž─▒l─▒r. A├ž─▒lan hamur baklava yap─▒lacak tepsinin b├╝y├╝kl├╝─č├╝nde kesilir. Bunlar k├╝├ž├╝k oklavaya sar─▒l─▒r. ─░├žinden en ince ve en p├╝r├╝zs├╝z olan─▒ y├╝zl├╝k ve y├╝zl├╝k alt─▒ olarak se├žilir.

Baklava yap─▒lacak tepsiye ince bir kat ya─č s├╝r├╝l├╝r. Tepsi b├╝y├╝kl├╝─č├╝nde kesilen yufkadan oklavayla iki kat serilir. Bu i┼člem 15 veya 19 kat yufka serilene kadar devam eder.
Daha ├Ânceden haz─▒rlanm─▒┼č krema halindeki kaymak tepsisinin ortas─▒na d├Âk├╝l├╝p b─▒├žak yard─▒m─▒ ile her taraf─▒na yay─▒l─▒r (her taraf─▒n e┼čit olmas─▒ ├žok ├Ânemlidir). ├ťzerine ├žekilmi┼č f─▒st─▒k serpilir ve ├╝st├╝ a├ž─▒lan yufka ile d├Â┼čenir. ├ťst├╝ne y├╝zl├╝k diye ayr─▒lan hamurdan 18-20 kat serilir. Aralar─▒na ya─č at─▒l─▒r.

Kenarlar─▒ ice dogru d├╝zeltilir. Keskin dilim b─▒├ža─č─▒ ile mekik, muska ve parmak kare ┼čeklinde kesilir, eritilmi┼č kizgin ya─č ├╝zerine gezdirilir ve f─▒r─▒na verilir. F─▒r─▒n 250-260 derece s─▒cakl─▒ktad─▒r. F─▒r─▒nda tepsiler devaml─▒ yer de─či┼čtirerek ├ževrilir.
Baklava 45-50 dakika sonra haz─▒r olur. Haz─▒r olduktan sonra dilim halinde kesilen yerlerin b─▒├žakla aras─▒ a├ž─▒l─▒r. Ate┼č ├╝zerinde 2-3 dakika tutulur ve ┼čeker verme i┼člemine ba┼član─▒r. 1.250 gr. ┼čeker 450 gr. su ile iyice kaynat─▒l─▒p k─▒vam yap─▒l─▒r,yeterince kep├žeyle ├╝zerine ilik olarak yava┼č├ža dokulur Oynat─▒lmayarak iliyincaya kadar bekletilir arasi acilinca ve servise haz─▒r afiyet olsun.

Not:
┼×eker kaynad─▒─č─▒ yerde 107-112 derece aras─▒ olmal─▒ ve kep├žeyle bak─▒ld─▒─č─▒nda hafif s├╝nm├╝┼č olmas─▒ gereklidir. Kayma─č─▒n haz─▒rlan─▒┼č─▒, 1 kg. s├╝t ate┼č ├╝zerinde kaynat─▒l─▒r. Sonra 150 gr irmik yava┼č yava┼č bo┼čalt─▒l─▒r devaml─▒ kar─▒┼čt─▒r─▒l─▒r ve so─čumaya b─▒rak─▒l─▒r.

Not:
Baklavaya f─▒st─▒k yerine ceviz konursa cevizli baklava, f─▒st─▒k veya cevizle beraber kaymak konmazsa kuru baklava, kesim ┼čekline g├Âre kare gibi kesilirse kare baklava, havu├ž dilimi gibi kesilirse havu├ž dilimi adlar─▒n─▒ al─▒r

6

Odp: Kuchnia turecka

Bardzo dobra i zdrowa zupa "Ezo gelin" z czerwonej soczewicy(POTRZEBNY BLENDER):

-1 szklanka oczyszczonej czerwonej soczewicy
-3-4 z─ůbki czosnku
-1 ┼Ťrednia g┼é├│wka cebuli
-koncentrat pomidorowy(ok. 2 łyżek stołowych)
-czerwony, ostry pieprz(lub ostra papryka chilli w proszku)
-3 niepe┼éne gar┼Ťcie ry┼╝u
-oliwa z oliwek ew. olej ro┼Ťlinny(ale oliwa lepsza smile )
-suszona mięta(ok 4 łyżek stołowych)
-┼Ťredniej wielko┼Ťci garnek
-blender

Do garnka wlewamy troch─Ö oleju - tak aby przykry┼é dno. Cebul─Ö kroimy drobno i podsma┼╝amy. Kiedy cebula ju┼╝ si─Ö zeszkli, wsypujemy pokrojony drobno czosnek. Sma┼╝ymy d┼éu┼╝sz─ů chwil─Ö. Dodajemy ostry czerwony pieprz, koncentrat i wszystko razem mieszamy.
Wlewamy wod─Ö do po┼éowy garnka a nast─Öpnie wsypujemy soczewic─Ö - wcze┼Ťniej przep┼éukan─ů.
Gotujemy wszystko na ma┼éym ogniu. Kiedy soczewica zacznie si─Ö "roz┼éazi─ç" wsypujemy ry┼╝. Gotujemy do czasu kiedy ry┼╝ b─Ödzie ju┼╝ mi─Ökki. Mo┼╝na dolewa─ç w mi─Ödzyczasie wody, je┼Ťli jej bardzo ub─Ödzie.
Nast─Öpnie rozdrabniamy zup─Ö blenderem. Ma mie─ç g─Öst─ů konsystencj─Ö, ale nie mo┼╝e by─ç te┼╝ zbyt g─Östa - mo┼╝na dola─ç troszk─Ö wody i zagotowa─ç.
Na koniec wlewamy oliw─Ö do na ma┼é─ů patelni─Ö(wi─Öcej ni┼╝ aby przykry─ç dno) i podsma┼╝amy suszon─ů mi─Öt─Ö. Kiedy zacznie si─Ö wydziela─ç silny mi─Ötowy zapach(trzeba uwa┼╝a─ç, ┼╝eby nie przypali─ç)wlewamy mi─Öt─Ö z olejem do zupy(UWAGA PRYSKA!).

Afiyet olsun wink

7

Odp: Kuchnia turecka

Bardzo dobre danie: Tabbouleh

    * szklanka kuskusu
    * szklanka bulionu warzywnego
    * 2 pomidory
    * 1 papryka czerwona
    * 1 ma┼éy og├│rek zielony
    * garstka czarnych oliwek
    * 3 ┼éy┼╝ki oliwy
    * 1 ┼éy┼╝ka soku z cytryny
    * s├│l, pieprz
    * ┼Ťwie┼╝a mi─Öta i natka pietruszki
Kasz─Ö zalewamy bulionem, doprawiamy i czekamy kilka minut a┼╝ wch┼éonie p┼éyn. Pomidory, papryk─Ö i obranego og├│rka kroimy w drobn─ů kostk─Ö - wrzucamy do gotowej kaszy. Do tego dodajemy oliwki. Z oliwy i soku z cytryny przygotowujemy sos, kt├│rym zalewamy ca┼éo┼Ť─ç. Dodajemy posiekane zio┼éa i ch┼éodzimy w lod├│wce.

Pycha smile

8

Odp: Kuchnia turecka

Baklava! big_smile Je┼╝eli lubicie co┼Ť (bardzo!) s┼éodkiego smile))

9

Odp: Kuchnia turecka

Te┼╝ robi─Ö taki dawny odkop ale mam pytanie bardziej do takich smakoszy i po prostu do tych co si─Ö bardziej znaj─ů. Kebab to jest akurat takie danie prosto z Turjcji : D?
Macie mo┼╝e jaki┼Ť sprawdzony przepis na swojego kebaba. Bo ja my┼Ťl─Ö, ┼╝e to wystarczy wzi─ů─ç bu┼ék─Ö da─ç troch─Ö sosu czosnkonwego kawa┼éem mi─Ösa, sa┼éatka i gotowe. Z cyku
odkop rokU X D

10

Odp: Kuchnia turecka

Moim zdaniem tureckie jedzenie jest niesamowite. Mia┼éem okazje by─ç na wymianie studenckie par─Ö lat temu w Turcji przez rok i pami─Ötam, ┼╝e by┼éem zachwycony ich kuchni─ů. Mam nadzieje, ┼╝e kiedy┼Ť b─Öd─Ö m├│g┼é jej jeszcze posmakowa─ç. Najciekawsze jest to, ┼╝e ka┼╝dy rejon ma sw├│j przysmak z kt├│rego s┼éynie jak np. Adana ze swojego kebaba, kt├│ry w┼éa┼Ťnie tam smakuje najlepiej. Dla mnie Tureckie jedzenie to temat rzeka.

11

Odp: Kuchnia turecka

Nie jestem pewien czy hummus nie wywodzi si─Ö z kuchni tureckiej?  Ostatnio jest to nasza ulubiona potrawa, kt├│r─ů dodajemy wsz─Ödzie gdzie to mo┼╝liwe z drugiej strony jest wiele dost─Öpnych smak├│w co sprawia, ┼╝e to naprawd─Ö si─Ö nie nudzi.

12

Odp: Kuchnia turecka

Na s┼éodko zawsze halva - jest najlepsza, jeszcze kilka wiek├│w temu Turcy spo┼╝ywali j─ů w ┼╝a┼éobie - wiadomo, ┼╝e po po┼╝yciu s┼éodyczy wydzielaj─ů si─Ö endorfiny - s┼éynne hormony szcz─Ö┼Ťcia. :-)
Je┼Ťli chodzi o wytrawne przek─ůski polecam Borek (b├Ârek). Nadzienie mo┼╝e by─ç zar├│wno z mi─Ösem, jak r├│wnie┼╝ wegetaria┼äskie. Mo┼╝na go bez problemu zrobi─ç samemu, kluczem jest ciasto zwane filo.

13

Odp: Kuchnia turecka

A ja ostatnio trafi┼éam na najlepsz─ů oliw─Ö z oliwek http://www.oliwa-z-oliwek.com.pl , kt├│ra jest niesamowicie dobra. Oliwa jest stworzona z najlepszych gatunkowo produkt├│w, kt├│re s─ů w pe┼éni naturalne.  Z tego co wiem oliwa zdoby┼éa z┼éoty medal  podczas New York International Olive Oil competition 2013.