Temat: Nauka angielskich zwrotów ze słownika

Witam,

ostatnio wpadłem na pomysł, żeby uczyć się zwrotów, fraz i kolokacji ze słownika. Dzięki temu nic mnie nie ominie, nie "zgubię" jakiegoś istotnego zwrotu, bo uczę się w programie ANKI. Wychodzi mi, że dziennie będzie ok. 100 zwrotów [1 dzień = 1 strona ze słownika = 100 zwrotów ]. Wychodzi mi 490 dni = 1,33 roku. Czy w 1,33 roku człowieka da radę opanować 49,000 fraz?
To by się równało z niemal perfekcyjną znajomością języka, bo podobno na FCE trzeba znać ok 5,000 słów, a kolega, który ma CAE zrobił test na słownictwo (testyourvocab.com) i wyszło mu, że zna 14,000 słów.

Plusy tego są takie, że nie musi człowiek się pier**ić z robieniem czytanki, potem robienie zadań i wklepywaniem do programu zwrotów, wiecie jakie są te podręczniki big_smile Tutaj masz wszystko od razu, idiomy, phrasale, kolokacje, frazy - nie uczysz się pojedynczych słówek, absolutnie, w słowniku masz podane w kontekście, są przykładowe zdania.

Co o tym myślicie? Oczywiście, będę robił słuchanie, czytanie, żeby ćwiczyć poznane słownictwo.
Czy wydaje to się za łatwe, żeby było prawdziwe?

All the best

2

Odp: Nauka angielskich zwrotów ze słownika

uważam,że to jest najlepszy sposób nauki,sama tak robię - ale pamiętaj o powtarzaniu materiału,bo łatwo ucieka.

3 (edytowany przez Michael_23 2013-12-30 23:57:04)

wiem, ale co z tymi słowami? Bo nawet w tym słowniku Longmanie nie ma wszystkich, których potrzeba np. nascent - rodzący się, powstający. , które znalazłem w tekście publicystycznym... więc co wtedy robić? ech...

btw. jak powstanie ta baza do programu ANKI to wrzucę ją do sieci, będzie to baza ok 60,000 zwrotów - chyba największa ze wszystkich

4

poszukaj tutaj:  http://mojeslowniki.pl/ - szczególnie polecam Diki tam jest mnóstwo przykÅ‚adów zdaÅ„ razem z wymowÄ… - a potem metodÄ… "kopiuj,wklej....

5

@ajelonek, ile już takich zwrotów znasz? Dziennie ile dasz radę się nauczyć?
Pozdrawiam ciepło i happy new year smile

6

Moim zdaniem nauka ze słownika jest najmniej efektywnym sposobem nauki języka obcego

7

gabrysiabot napisał/a:

Moim zdaniem nauka ze słownika jest najmniej efektywnym sposobem nauki języka obcego

Nauka ze słownikiem może być skuteczna, ale nie z takim tradycyjnym, książkowym, ale multimedialnym.
Kiedyś nagrałem video o tym Jak uczyć się słówek przy pomocy Internetowego Słownika Diki i wiem, że wiele osób właśnie w ten sposób uczy się nowych słówek przez Internet. Myślę, że sposób ten jest naprawdę ciekawy i wart wypróbowania, więc polecam.

8

Muszę chyba spróbować nauki Twoją metodą smile Ale prawdę mówiąc chyba nie zapamiętam 100 zwrotów dziennie...

9

Też wypróbuję, tym bardziej, że już wcześniej korzystałam ze słownika Diki

10

Jeżeli chciałybyście przy okazji testowania nauki słówek przy użyciu słownika Diki, dodatkowo otrzymać dostęp do pełnej wersji kursu eTutor przez 7 dni zupełnie za darmo to na stronie: ANGIELSKI ONLINE ZA DARMO – Jak otrzymać darmowy dostęp do kursu eTutor? znajdziecie video w którym opisuję krok po kroku co zrobić aby móc przez tydzień uczyć się angielskiego na eTutor zupełnie za Darmo.

11

Super, z pewnością z tego skorzystam. Tak jak już mówiłam, używałam słownika Diki, tym bardziej jeśli piszesz, że video będzie dostępne za darmo.

12

100 dziennie? Trochę dużo.

13

też jestem tego zdania, że nauka języka angielskiego ze słownikiem nie jest za dobra. Jest wiele innych sposobów nauki bardziej efektywnych i skutecznych. 100 słówek dziennie może być na początku za dużą liczbą.

14

zamiast na "sucho" klepać słówka ze sÅ‚ownika bez systemu sprawdzania i powtórek-  wybierz sobie coÅ› z tego 
http://www.memrise.com/courses/polish/english/   - za darmo i do syta ,dla mnie ten system to rewelacja- możesz sobie dowolinie ustawiać ile chcesz dziennie uczyć siÄ™ słówek - a potem mÄ™czyć siÄ™ z powtórkami - majÄ… dobry algorytm powtórek.PodaÅ‚am strony polskie ,ale jak zmienisz opcje "angielski" na "angielski" do do emerytury masz zapewnione żródÅ‚o nauki.powodzenia

15 (edytowany przez jadali 2014-12-22 12:41:42)

Ja wolę tradycyjne metody. Czyli, po prostu, uczenie się słów i zwrotów z książek, a następnie wstawianie ich w różne zdania.

16

Tak jak ktoś wyżej wspomniał lepiej jest wstawianie jakiś słówek w zdania. Mnie tak jeszcze w szkole uczyli i myślę, że to jest bardzo dobry i sprawdzony sposób bo jeśli go w szkole uczą to musi coś być dobrego w tym. Takie na sucho klepanie słówek może być nieskuteczne i męczące.

17

Każdy sposób jest dobry - byle systematycznie i należy ciągle powtarzać. Niby wydaje nam się, że pamiętamy, a po miesiącu nie używania słówka i zwroty niestety uciekają.

18

O matko nie miałbym cierpliwości na taką naukę. Jeżeli uczyć się samemu to wejdź sobie na The Guardian, jeśli oczywiście znasz podstawy, czytaj jeden artykuł dziennie, wypisuj słówka, analizuj, tłumacz i sam jesteś w stanie nauczyć się użytecznych zwrotów.

19

Każda forma nauki jest dobra, ale chyba najbardziej skuteczna będzie konwersacja i nauka ze słuchu. Słownik fajna sprawa, ale dość monotonna i może się człowiek łatwo zniechęcić. Życzę wytrwałości.

20

Prawda prawda monotonna..Jeśli ktoś chce się uczyć efektywniej języka angielskiego to po prostu zdecydowanie lepiej korzystać dalej z języka angielskiego i tutaj będzie większy progres - jak np. z danym słówkiem ma się ułożyć samemu zdanie. Chodzi mi o coś takiego mamy słówko owl i trzeba z nim ułożyć całe zdanie hihi

21

Tak ze słówkiem ułożyć zdanie nie jest proste..Jednak wtedy można szybko uzyskać jakieś dobre efekty. Bo po prostu trzeba myśleć a nie tylko uczenie się na pamięć jakiś gotowych zwrotów czy też formułek. Dla mnie taka typowa pamięciówka jest po prostu bardzo słaba i beznadziejna heeh Zdecydowanie lepiej być kreatywnym

22

Ja też próbowałem uczyć się podobną metodą (jak autor tematu) i na krótkim dystansie rzeczywiście słówka i zwroty opanowane były w szybkim tempie, szybko wpadały do głowy, ale niestety równie szybko z niej wypadały. Może u innych ta metoda pozwoli na osiągnięcie trwalszych rezultatów.

23

Szybko wypadały to niedobrze..Moja metoda na słówka to kilka nowych dziennie a później jak już jest nowy dzień to dokładanie znowu nowych z tym, że po prostu te stare sobie dalej utrwalam. Zdecydowanie właśnie okej jest to robić bo słówka są bardzo ważne jak się ich nie posiada to nie można mówić o konstruowaniu jakiś sensownych zdań.

24

Takie zwroty to ja mogę sobie potrenować jakoś po prostu jadąc w pociągu chodzi mi tutaj właśnie o coś takiego jak szybki kurs języka angielskiego przed wyjazdem czy coś takiego ; )) Wtedy te zwroty mogą mi się przydać bo takie wkuwanie słówek na pamięć moim zdaniem to jest dość mozolny sposób na naukę.

25

Mozolny to prawda ale jeśli już ktoś nie ma żadnego planu to po prostu już lepiej jak będzie się uczył tego języka jakby miał tylko siedzieć na 4 literach i zdecydowanie nic nie robić..Polecam taki słownik internetowy jakim jest diki . pl tam są słówka i do tego są od razu pełne zdania z tym słówkiem.